Turkey in My Time

Bu kitabı University of California Santa Barbara kütüphanesinde buldum.
Yazarı Ahmed Emin Yalman. Orijinal olarak İngilizce yazılmışa benziyor. Türkçe’ye çevrilmiş olabilir ama bir bilgim yok. İlk yayın yılı 1956.

Okumam iyi gidiyordu ama bu paragrafa gelince canım sıkıldı, devamını okuyamadım. Orada bıraktım. Bu yazı, 1911-1912 Yılları bölümü içinde bir paragraftı.

Paragrafın kendisi kadar sayfa üst başlığı da çok öğretici: Down with The Sultan – Padişahı İndirin

Paragrafın Türkçesi:

Jön Türkler devrimini izleyen yıllarda büyük bir grup Türk siyasetçi, gazeteci ve işadamı ile birlikte İtalya’ya gittim. Bizi davet eden Sömürge Enstitüsü (Colonial Institute) bizi abartılı müsrif bir şekilde karşıladı ve hatta çok lüks bir yat gönderip, bizi İtalya’ya götürdü ve geri getirdi. Özel trenlerde seyahat ettik ve gittiğimiz her yerde krallar gibi karşılandık. Gittiğimiz her yerde kalabalık gruplar bizi karşıladı, “Yaşasın Genç Türkiye” diye tezahürat yaptılar. Daha sonra bu seyahatin İtalya hükümetinin gizli servisi tarafından ve onların Tripoli (Libya, Afrika, o zamanlar bir Türk toprağıydı) üzerindeki planları konusunda bizi aldatma amacıyla ayarlandığını öğrendik. Amaçları bizi yanıltarak güven aşılamak ve Türkiye’nin Tripoli’den askerini çekmesini sağlamaktı — çünkü kendileri Tripoli’ye saldırmak üzerelerdi. Ben dahil hepimiz kandık. Ben döndüğümde bir makale yazıp İtalya’nın barışcı amaçlı olduğunu anlattım. Böyle bir çok yazıdan sonra, (İttihat ve Terakki’nin elinde olan) Türk Hükümeti, ordunun çok önemli bir kısmının Tripoli’den çekilmesinin güvenli olacağına karar vererek orayı boşalttı. Türk Hükümeti bunu yapar yapmaz İtalya bir bahane icat etmeye gerek bile duymadan Tripoli’ye saldırdı. İşte bu Birinci Dünya Savaşını başlattı; Japonya’nın Manchukuo’ya saldırısının İkinci Dünya Savaşına neden olması gibi.