Latte alla Turca

Yeni nesil Türk kahvehaneleri, latte, espresso, cappuccino gibi İtalyan kahvelerinin uluslararasılaştırılmış türlerini satıyor. Ancak kahvecilerin hemen hepsi otomatik makinaları kullanıyor ve bunların yüzde doksanı makinenin düğmesine basmakla yetiniyor. Kahve tadını Berkeley Cafe Roma’da almış, doktora tezini Isla Vista Cafe Roma’da yazmış (!) birinin kabul edeceği standartların çok altında.

Üstelik Türkiye’nin kahve kültürü çok eskidir. “Türk Kahvesi” bir dünya markasıdır. Ancak prensip olarak Türk Kahvesi sütsüz yapılır. Sütlü kahve cezve için uygun değil çünkü ya taşar veya dibine yapışır veya bu iki felaket (!) birden olur. Benim için sütlü kahve çok önemli çünkü öğlen yemekleri yemiyorum ve kahvenin içindeki birazcık süt beni doyuruyor.

Kız kardeşim Leyla benim sütlü kahve merakımı ve Türkiye’ye geldiğim zamanlarda arzu ettiğim sütlü İtalyan kahvelerini (latte, cappuccino vb) bulamadığımı görünce, bir tarif oluşturdu ve kısa bir zamanda mükemmel hale getirdi.

Şimdi bu tarifi fotoğraf ve videolarla size anlatayım. Şunu bilesiniz ki bu kahve, İstanbul’da 10 kahve evinin 9undan daha lezzetli.

Gerekenler: bir bardak tam yağlı soğuk süt, (taşmadan doldurulan) 3 kaşık kahve. Türkiye’de tam yağlı süt %3 yağlı ancak ABD’de %4. Niçin acaba? Bence %4 de olur ama daha yağlı olması doğru değil. Kullandığım kaşık fotoğrafdaki kaşıklardan en sağdaki. Ölçeği göresiniz diye (solda0 yemek kaşığı ve (ortada) küçük tatlı kaşığını da fotoğrafa ilave ettim. Bardağım ise cam bardak çünkü ben camı çok severim. Türk çayı da zaten cam bardakta içilir.

Cezvedeki soğuk sütün üzerine 3 kaşık kahveyi dökün. Ocağı açıp süt ve kahveyi yavaş yavaş karıştırmaya başlayın.

Cezveniz klasik Türk cezvesi gibi metal ve küçük tabanlı değil de seramik ve biraz geniş tabanlı olursa kahveniz daha çabuk ve daha güzel pişer.

Çok önemli: karıştırmaya devam edeceksiniz, durmak yok! Yoksa kahveniz dibine yapışır. Bu işlem 8 dakika sürüyor. Sizi bilmem ama 8 dakika boyunca kahveyi karıştırmak ve izlemek beni dinlendiriyor, düşüncelerimin odaklanmasına yarıyor. Kahve pişirmek bir angarya değil tam tersine bir tür durup-nefes-alma işlemidir.

Pişmeye başladığı zaman taşmak isteyecektir. Gözlerinizi ayırmayın. Tam taşacakken, cezveyi kaldırın ve bardağınıza yavaşca doldurun.

Afiyet olsun.

Not: Yukarıda yazdığım gibi bu kahve tarifi kız kardeşim Leyla’ya ait. Pandeminin en yorucu zamanlarında birkaç defa deneyip, birazcık değiştirdim. Buradaki tarifi ilk defa 29 Ocak 2021’de yazıp, sosyal medyada paylaştım. Yazımın o zamanki başlığı “Turkish Latte – Sütlü Türk Kahvesi”ydi.