Mavi

Benim rengim mavi. Denizden uzak büyümüş birisinin mavi aşkı nereden geliyor acaba? Ama benim rengim gerçekten; gömlek, pantolon vs giysilerimin %90ı mavi .. geriye kalanlar da siyah.

Mavi sıradan bir renk değil: insanın ürettiği ilk pigment. Mavinin varyasyonlarının “cerulean, azure, navy, royal, indigo” ve “çivit, turkuaz” her biri bir başka güzellik.

Mavi ile ilgili çok güzel sözler edilmiş:
William Gass: “Because blue contracts, retreats, it is the color of transcendence, leading us away in pursuit of the infinite,”
Wassily Kandinsky: “The power of profound meaning is found in blue, and first in its physical movements of retreat from the spectator, of turning in upon its own center […] Blue is the typical heavenly color.”

Geçtiğimiz senelerde yeni bir mavi pigment tesadüfen bulunmuş ve patentlenmiş. Bileşenleri Yttrium, Indium, and Manganese metalleri. YInMn ismini vermişler. Bu pigment, yıllarca öğretim üyeliği yaptığım Oregon State University’de kimya hocası Mas Subramanian ve öğrencisi Andrew Smith’in insanlığa katkısı. Detaylar burada: https://hyperallergic.com/615971/meet-yinmn-the-first-new-shade-of-blue-in-two-centuries/