Allah Zeynep yengemize rahmet etsin

Bizim deyişimizle Gıbo, resmi adıyla Sıtkiye Mahallesinde büyürken, dört dedenin çocukları ve torunları, tek bir aile gibiydik. Halalar gelin gider, yengeler gelin gelirdi bu büyük aileye. Dedelerin evleri birbirlerine yürüme mesafesi bir dakika bile değildi. Hangi kapıya yemek vakti gitsen, sofrada yerin vardı. Bu güzel yemekleri annelerimize ve yengelerimize borçluyduk. Her yengenin pilavı biraz farklıydı, hoşafı biraz farklıydı, lahana dolması biraz farklıydı. Bu farkı özlerdim hep. Annemin sıkı tembihlerine rağmen, bin türlü bahaneyle kendimi bu sofralardan birine yönlendirirdim. Eve gelince azar işitmeğe değer bir maceraydı bu.

Bu evlerin arasında Nurettin Amcamızın evinin çok özel bir yeri vardı. Kendi babası dedelerin en yaşlısı olmasa bile, kendisi dört dedenin evlatları arasında en büyüğüydü. Nurettin Amcamız Karaköse şehrimizin tanınan bir siması ve o kocaman züccaciye dükkanı da bir uğrak noktasıydı. Liseye giderken bu dükkana bir göz atmak beni çok mutlu ederdi.

Ama daha önemlisi Zeynep yengemizin evi ve sofrasıydı. Bizim evimiz daha klasik, kilimler, divanlarla daha köylüce bir evken, Nurettin amcamız ve Zeynep yengemizin evi masalar, sandalyeler ve büfelerle daha bir modernce evdi. Bayılırdım bu eve gitmeye. Bir şey daha vardı bu evde: çok çocuk! beş emmi oğlu ve beş emmi kızı. Biz üç kişiydik ve on kardeşle birlikte nasıl oluyor merakımı bu evde giderirdim. İyi oluyormuş be! Keşke kardeşlerim küçük yaşlarda gitmeselerdi de kalsalardı. Benim annem de böyle kalabalık bir sofra arzu edermiş demek ki, ama Allah nasip etmemiş.

Nurettin amcam ve Zeynep yengemin evi benim olması ihtimalini kılpayı kaçırdığım on çocuklu o evin tadını ağzımda ve yüreğimde hissettiğim bir yerdi.

Nurettin amcamız yıllar önce gitti. Zeynep yengemiz ise bugün ebediyet yoluna çıkmış. Allah rahmet etsin. Zeynep yengemizin Gıbo mahallesine döndüğünü hayal edeceğim.

Anneme, babama, Leylama ve gönderdiğimiz 4 dedeye, nenelere, evlatlarına selam ederim.
Elbet bir gün bizim de sıramız gelir.
Hep birlikte kocaman bir yer sofrasında oturur, Gıbo mahallesinin o muhteşem Ramazan iftarlarından birinde sohbet ederiz. Size anlatacaklarım var.