Buena Aventura

Tabii ki İspanyolcada aventura‘nın ne anlama geldiğini biliyorsunuz! Avantür kelimesi Türkçeye nereden geldi sanıyordunuz? Diğer yandan buena: iyi, güzel veya harika demek.

Şimdi size Harika Maceramı anlatayım. 2014 Eylül ayının ilk haftası Colombia’nın Santiago de Cali şehrindeydim. 6 Eylül sabahı üniversiteden öğretim üyesi 3 arkadaş (Jaime, Vladimir & Claudia) ile Santiago de Cali şehrinin 50km kadar yakınlarındaki dağ köylerine gittik. Amacımız Predio Yanaconas denilen milli parkta yürümekti. Tabii, olağanüstü dağ, orman, ağaç, bitki, çiçek, kuş ve kelebek zenginliklerine hayran kalarak yolumuza devam ettik. Fotoğrafların bir kısmı aşağıdaki slaytlarda.

Çok daha ilginç yanı, bu yürüyüşümüz sırasında bir Chiva otobüsüne raslamış olmazdı. Daha önce sadece fotoğrafını veya tablolarda resmini gördüğüm bu otobüslerden biri birden karşımızda belirdi ve ben de fotoğrafını çektim! Chiva, Kolombiya ve Peru’nun dağ köylerinde ulaşımı sağlayan ve yerel sanatçıların süsleyip bezediği otobüsler. Bu tip otobüsler yıllar önce Türkiye’de de vardı ama biz böyle hiç süslemedik sanıyorum.

Ancak bundan sonra çok güzel bir macera yaşadık (buena aventura). Maceramız, Jaime isimli hoca arkadaşımızın birazcık eskice arabasının yürüyüşden dönüş yolunda bozulmasıyla başladı.

Tamirciye telefon da problemi çözmedi, ne yazık ki. Tamirci, yarım kadar saat bekleyip, yeniden çalıştırmayı önerdi ama bu da işe yaramadı. Bu arada iyice karanlık çöktü. Ben, Vladimir ve Claudia, belki bir araç buluruz diye köy merkezine doğru yürüdük ve bize otobüsü beklememiz önerildi.

Döndüğümüzde araç sahibi arkadaş (Jaime) aracı önüne parkettiğimiz köy evinin sahibi ile sohbet ediyordu. Jaime bana onu “arkadaşım”, diye tanıttı! Çok şaşırdım, “bir dağ köyünde bir arkadaşa rastlamak ne güzel bir şey” dedim .. “yok, yok”, dedi, Jaime, “yanlış anladın, şimdi arkadaş olduk! Açıkladı: biz Kolombiyalılar böyleyiz işte, anında arkadaş oluruz.”

Çok haklıymış; Jaime’nin yeni arkadaşı da bize yardım etti, aracı bahçesinin içine parkettik; Jaime, “ben yarın tamirci ile gelene kadar burada güvende olur” dedi. Bu birinci arkadaşlık vakası!

Yol kenarında beklerken, bir Chiva otobüsü geldi ve biraz önce fotoğrafını çekmiş olmakla övündüğüm o otobüslerden birine binmiş oldum! Evet, ben bir Chiva otobüs yolcusu olmayı başardım.

Yarım saatlik takır tukur bir yolculuktan sonra yakın bir köye vardık. Köy merkezinde kadın erkek bir çok kişi bizimle ilgilendi, benim yabancı olduğumu anlayanlar gelip elimi sıktı, bana sarıldı ve sohbete başladı! Bu ikinci arkadaşlık vakası!

Bizim için taksi olarak çalışan eski bir jeepi önerdiler. Markası Jeep değil ama doğrusu ne anlayamadım. Hemen sürücü ortaya çıktı; o bizi beklerken, yeni bulduğumuz köylü arkadaşlarımızla sohbeti koyulaştırdık. Bir tanesi bana yüksük kadar bir bardağın içinde suya benzer bir içki ikram etti; ben Vladimir’e baktım, o bana “likör” deyince, yeni bulduğum bu arkadaşlıklardan değerli başka bir şey olabilir mi diyerek içtim!! Bu da üçüncü arkadaşlık vakası!

Bir saat kadar sohbet ettiken sonra arkadaşım bana kendi pançosunu zorla hediye etti.
Evet, aynen öyle oldu. Bu da dördüncü arkadaşlık vakası!

Sonra tarihi jeepimize atladık.

Ne kadar tarihi olduğunu size bir fotoğrafla anlatmaya çalışayım; örneğin, hiç bir göstergesi yok ve sürücümüz içeriye toz girmesin diye karton kullanmış.

Kendisine çaktırmadan bir selfie çektim. Fotoğrafda ayrıca üzerimdeki mavi renkli panço da görünüyor. Biraz karanlık ama idare edin.

Jeepimiz bizi adı 30 Kilometre olan bir köye getirdi. Evet yanlış duymadınız, köyün adı 30 Kilometre. Bu ismin sebebini Vladimir ve ben, köyün Santiago de Cali’ye olan net uzaklığına bağladık. Gerçek sebebi henüz öğrenmiş değilim.

Bu köyde tarihi sayılmayacak ama yine de eski bir otobüse bindik ve Santiago de Cali şehrine döndük.

Harika Maceram bundan ibaret.

Bu maceradan şunu öğrendim: Hiç arkadaşım yok diyorsanız, yanılıyorsunuz; Colombia’ya gidin. Evinin bahçesinde arabanızı parketmenize izin verecek, köye girdiğinizde hemen yanınıza gelip sizinle konuşacak, içkisinden ve yiyeceğinden size ikram edecek ve sırtından pançosunu çıkarıp size giydirecek Colombia’lı arkadaşlarınız olacaktır.

Viva Colombia. Viva Colombians. I know well that you will never despair because your essences are love and friendship. The world has much to learn from you.